
Şubat 2018’de, Brezilya’dan ithal edilen yaklaşık 25 bin canlı hayvanın Türkiye’ye getiriliş şartları ve hayvanların uğradığı eziyet önce Brezilya basınında sonrasındaysa Türkiye basınında gündeme gelmişti. Brezilya’da hayvan hakkı aktivistlerinin çabaları sonucunda yerel mahkemeler, ithal edilecek canlı hayvanların işkence koşullarında nakledildiğine hükmederek canlı hayvan ticaretini durdurmuş ancak siyasi baskı sonrasında canlı hayvanları taşıyan Nada gemisi limandan ayrılabilmişti.
Canlı hayvanların Brezilya’dan Türkiye’ye yaptığı yolculuk koşullarının belgelenmesi kamuoyunda infial uyandırmasına karşın, Şubat 2018’de Mersin limanına yanaşan Nada gemisi bugünlerde yeniden Mersin’e ulaşmak üzere. Üstelik Brezilya basınında yer alan haberleri aktaran Zülal Kalkandelen’e göre, bu defa Nada gemisinde bulunan yaklaşık 28 bin canlı hayvan, madencilik atıklarının karıştığı sulardan içti veya bu atıklardan etkilendi:
Son olarak, Brezilya medyasında yer alan haberlere göre, bugün 28 bin büyükbaş hayvan ile birlikte Türkiye’ye doğru yola çıkan NADA gemisindeki hayvanlar, Vila do Conde kentinde yaşanan çevre faciası yüzünden zehirli kimyasallara maruz kalmış durumda. Brezilya’nın kuzeyinde madencilik tesislerinin bulunduğu kentte 17 Şubat’ta yaşanan aşırı yağış nedeniyle, limanın 2 km uzağındaki Hydro Alunorte adlı madencilik şirketinin tanklarından taşan atıklar, tüm bölgeyi ve ırmakları krom, kurşun, boksit, alüminyum ve sodyum hidroksit gibi zehirli metaller ile doldurdu. Sorumluluğu üstlenen şirket, çevreye verdiği zarar için büyük ceza ödeyecek ama sorun bununla bitmiyor.
Brezilya’da halk sağlığını korumak için çalışan Evandro Chagas Enstitüsü, olay üzerine metallerin tüm havzayı etkilediğine dair bir rapor yayınlayarak yerel halkın su ihtiyacının içilebilir su ile karşılanması gerektiğini bildirdi. Fakat aylardır NADA’ya yüklenmek üzere bölgede bulunan hayvanlara bu kirli sular içirilmiş durumda.
Ekolojik Haklar Merkezi, dün İskenderun Limanına yanaşan Nada gemisinde taşınan canlı hayvanlarla ilgili, yurttaşların Gümrük ve Ticaret Bakanlığına iletebileceği bir bilgi edinme başvurusu hazırladı.
Buradan indirebileceğiniz bilgi edinme dilekçesini doldurup;
– BİMER veya Gümrük ve Ticaret Bakanlığı resmi internet sitesi üzerinden çevrimiçi olarak gönderebilir,
– İlgili kuruma doğrudan elden verebilir,
– İadeli taahhütlü posta yoluyla gönderebilirsiniz.